Een derde bedrijven heeft te weinig cash

ABCOUDE - Leveren van goederen of diensten is één, betaald krijgen is twee. Het probleem is namelijk dat veel bedrijven te weinig cash hebben. Bijna 1 op de 3 bedrijven voldoet - wereldwijd - zijn rekening te laat door een gebrek aan liquide middelen. Bovendien erkent bijna twee derde van de Europese bedrijven op krediet te verkopen.

Zuid-Europa koploper in langzaam betalen
Vaker incassobureaus ingeschakeld
Gemiddeld 3% betaalt nooit

Deze sombere cijfers komen uit de tiende editie van de Betalingsbarometer van Atradius.

Een en veertig procent van de Nederlandse bedrijven probeerde in de eerste helft van 2011 met een verscherpt aanmaningsbeleid de betalingsrisico's zo veel mogelijk te beperken. Op tijd betalen zou veel schelen. Financiële dienstverlener Intrum Justitia berekende kortgeleden dat wanneer alle bedrijven, overheden en consumenten hun rekening op tijd zouden betalen, Europa 312 miljard euro zou besparen en dat het bovendien 500.000 banen zou opleveren.

Zuid-Europa zorgwekkend
Uit het onderzoek van Atradius blijkt dat de situatie vooral bij ondernemingen in Zuid- Europese landen - die veelal langere betalingstermijnen hanteren en waar de gevolgen van de Europese schuldencrisis het sterkst voelbaar zijn - zeer zorgwekkend is. Maar liefst 54 procent van de Griekse, 43 procent van de Italiaanse en 39 procent van de Spaanse bedrijven moeten gemiddeld langer dan een maand wachten op de betaling van een factuur. Voor bijna 1 op de 5 Griekse, 1 op de 10 Italiaanse en 7 procent van de Spaanse ondernemingen geldt dat betalingen ruim drie maanden uitblijven.

Bron: Businesscompleet 27112011